78146

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Jan Čáp (e-mailem) --- 28. 9. 2006
Re: Vaření medového piva (18815) (18816)

Radim Polášek napsal(a):
> Pokd se slad úplně nahradí medem, čím se potom takové medové pivo liší od
> medoviny
Sleský rozum mi říká, že takové "pivo" se bude od medoviny lišit nižším
obsahem alokohlu a tím i nižší trvanlivostí (leda že by tam dal Ruda
toho medu hodně, jako do medoviny a pak to bude chmelená medovina jako
každá jiná z medu a chmele).

Oproti pivu to zase bude daleko méně plné (řídká vodička, kde není co
"kousat") a nebude to chutnat po sladu, čili úplně jinak než pivo.


Honza Čáp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18817


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 28. 9. 2006
Re: Vaoení medového piva (18815)

Pokd se slad úplně nahradí medem, čím se potom takové medové pivo liší od
medoviny?

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Stonjek" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, September 28, 2006 9:58 AM
Subject: Vaoení medového piva


> Je to tak, slad, tzn. naklíčený ječmen je v pivovarnictví zdrojem cukrů,
> chuť určuje hlavně chmel. Chceme li vyrobit medové pivo, musíme slad
> nahradit medem a ostatní zůstává. Je pravdou, že mě pivo vyrobené v Dole
> nijak nenadchlo a rozhodně si to pravé raději koupím. Můj kamarád J. Langr
> ho ale doopravdy dokáže uvařit doma na sporáku, žádné problémy s
> natlakováním si nepřipouští a tohlo pivo už se doopravdy pít dá, ale té
> práce a shánění. Pro oslavy 100 let ZO Nový Knín nechal uvařit menší várku
> v malém pivovárku, kde se med přidal jen zčásti a mohu potvrdit, že pivo
> bylo nezvykle silné a výborné. Kdyby se takové čepovalo v mém okolí,
určitě
> bych na něj občas zašel.
> Zdraví R. Stonjek
>


----------------------------------------------------------------------------
----


> _______________________________________________
> Konference Vcely
> Vcely/=/v.or.cz
> http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18816


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (213.151.87.17) --- 28. 9. 2006
Vaření medového piva

Je to tak, slad, tzn. naklíčený ječmen je v pivovarnictví zdrojem cukrů, chuť určuje hlavně chmel. Chceme li vyrobit medové pivo, musíme slad nahradit medem a ostatní zůstává. Je pravdou, že mě pivo vyrobené v Dole nijak nenadchlo a rozhodně si to pravé raději koupím. Můj kamarád J. Langr ho ale doopravdy dokáže uvařit doma na sporáku, žádné problémy s natlakováním si nepřipouští a tohlo pivo už se doopravdy pít dá, ale té práce a shánění. Pro oslavy 100 let ZO Nový Knín nechal uvařit menší várku v malém pivovárku, kde se med přidal jen zčásti a mohu potvrdit, že pivo bylo nezvykle silné a výborné. Kdyby se takové čepovalo v mém okolí, určitě bych na něj občas zašel.
Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18815


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Milan krokavec (195.91.125.126) --- 27. 9. 2006
Re: barevné mezistěny (18773)

Farebné medzistienky vyrábajú v SR napr. vo Výrobni medzistienok - Želovce.
Tel. neviem, skúste napísať na :info/=/tapersk.sk
Krokavec

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18814


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 27. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812)

No slad dodává jednu z aroma a chuti piva. Nahradit ho úplně cukrem nebo
medem, tak z toho nevyjde pivo, ale něco jako medovina. Částečný přídavek
buď vytváří originální chuť u zvláštních piv nebo může ve velkovýrobě asi to
pivo zlevnit, nějaký cukr, případně dokonce afinovaný nebo i možná v melase
tomu dodá stejná procenta alkoholu a je určitě levnější než cukry z výtažku
ze sladu.
Ale dnes v době nadbytku medu medové pivo mně moc nezní. Já bych navrhoval
to nazývat z opačné strany něco jako pivní, pivovou nebo pivařskou medovinu,
ani jeden z názvů mně nesedí, ale lepší mně teď nenapadá. Prostě nápoj, kde
hlavní cukerná a lihutvorná složka je tvořena medem a sladový výtažek je tam
přidáván v menším množství hlavně k úpravě chuti, aby výsledný nápoj získal
trošku pivní chuť. A aby to nebyl ulepený a přeslazený likér, jako je
medovina prodávaná na stáncích, kde si člověk dá jeden kalíšek a má toho
dost, ale nápoj, u kterého je možné posedět a pít ho případně i na žízeň a
který by tedy mohl být alternativou piva.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: <>
To: <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, September 27, 2006 9:05 PM
Subject: Re: Medové pivo


KECÁŠ! Tam se vařením sladu škrob štěpí na cukry a se následné kvasí. viz
http://infowebz.com/pivo/vyroba.htm

pepan



_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18813


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 27. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807)

KECÁŠ! Tam se vařením sladu škrob štěpí na cukry a se následné kvasí. viz http://infowebz.com/pivo/vyroba.htm

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: dedula 164410 <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Medové pivo
> Datum: 27.9.2006 13:53:45
> ----------------------------------------
> >>jak to Michale myslíš? Do poctivýho piva se přeci cukr (sacharóza z
> cukrovaru) nedává?
>
> Dava, ale nikomu se to nerika ....
>
>
>
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18812


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Löffelmann (e-mailem) --- 27. 9. 2006
Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou? (18805) (18808) (18809) (18810)

Chapu a rozumim, ale neda se nic delat. Konkretneji uz to neumim ale na
rozdil od Vas se nebojim napsat Paroubkova stylu. Mne by naopak zajimalo co
si myslite o moji retorice a k jakemu stylu je podobna. Ja bych si dovolil
ji prirovnat k stylu Petera Bothy nebo Mose Kohena.
Dekuji jan
----- Original Message -----
From: "KOZLÍK" <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, September 27, 2006 5:01 PM
Subject: Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou?


> Příteli Löffelmanne ani ve Vašem příspěvku jsem kromě rétoriky ,nechci
> říkat koho, nic nenalezl.Díky Petr
>


--------------------------------------------------------------------------------


_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18811


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KOZLÍK (194.212.232.6) --- 27. 9. 2006
Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou? (18805) (18808) (18809)

Příteli Löffelmanne ani ve Vašem příspěvku jsem kromě rétoriky ,nechci říkat koho, nic nenalezl.Díky Petr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18810


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Löffelmann (e-mailem) --- 27. 9. 2006
Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou? (18805) (18808)

Pr. Kozliku,
zkuste priste pouzit argumenty a fakta a ne retoriku politiku Paroubkova
stylu..........
dekuji jan
----- Original Message -----
From: "KOZLÍK" <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, September 27, 2006 3:55 PM
Subject: Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou?


> Určitě ho zlikvidovali.Za peníze z Předboje najali Mrázkova řidiče, fakt
> slzšel jsem to od souseda v hospodě a ten má zaručený informace z
> mysliveckého spolku, že to nějaký strýc v noci slyšel pod posedem povídat
> si dva medvědy!
>


--------------------------------------------------------------------------------


_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18809


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KOZLÍK (194.212.232.6) --- 27. 9. 2006
Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou? (18805)

Určitě ho zlikvidovali.Za peníze z Předboje najali Mrázkova řidiče, fakt slzšel jsem to od souseda v hospodě a ten má zaručený informace z mysliveckého spolku, že to nějaký strýc v noci slyšel pod posedem povídat si dva medvědy!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18808


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

dedula 164410 (193.165.77.29) --- 27. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793)

>>jak to Michale myslíš? Do poctivýho piva se přeci cukr (sacharóza z cukrovaru) nedává?

Dava, ale nikomu se to nerika ....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18807


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Löffelmann (e-mailem) --- 27. 9. 2006
Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou? (18805)

Dobry den Gustou,
s pr. Preslickou to nejspis dopadne tak jako s kazdym, kdo je nepohodlny
sefum CSV. Nejdriv bude ocernen a pospinen a pak se na nej jako na cernou
ovci zapomene a kdyz bude chtit neco pro vcelare delat, tak kazda jeho akce
bude svazem bojkotovana. Tak jako se to stalo mne, kdyz jsme delali akci
Chvala medu - propagace ceskeho medu, tak casopis Vcelarstvi a ani svaz
nebyl ochoten se o akci ani bavit. Podle nekterych clenu UV CSV kteri prisli
nas na akci Chvala medu podporit, pry PUV nechalo odhlasovat nepodporu teto
akce. Docela bych byl rad kdyby se k tomu nekdo z PUV zde na konferenci mohl
vyjadrit jestli je to pravda. Pokud je to pravda tak potom se uz nedivim ze
sefum svazu projde uplne vsechno, vcetne krachu Vcely Predboj. Muzou vsechno
a beztrestne......................
jan
----- Original Message -----
From: "Gustimilián Pazderka" <gupa/=/seznam.cz>
To: <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, September 27, 2006 11:52 AM
Subject: Jak to dopadlo s pr. Preslickou?


Protože nemám další čísla Včelařství k dispozici, nevíte jak dopadl p.
Přeslička, kterého jednatel x PS a Protocol Servisů a holdingů a nevím
jakých společností o dvouch jménech s až miliónovými vklady?

Jedná se o 3/2006/66;67

1)Nechápu, proč nad jménem Jitky Slukové jsou nepravdivé údaje o neexistenci
společnosti Protocol Service s.r.o.,(je 27.9.2006 a podle ARESU daná
společnost funguje)

2)Zda-li pan Nezmar - jednatel společností udělal konečně něco pro
Včelařství, nebo jen vede a chválí své společnosti

3) Jestli čte tyto řádky p. Přeslička a utrpěl nějakou újmu, protože měl
"otázky" vůči vedení ČSV a (PS)společnosti, tak mu přeji aby vydržel a dal
třeba i zde vědět (nebo ve VN) jak to vidí dnes. (po půl roce)

Musím říct, že mi je přítele Přesličky líto, když čtu jeho "otázky". Protože
se nelze nijak bránit proti slovům, které píše "šéfredaktor" (příspěvek
vpravo dole) MGR. PROKEŠE. Myslel jsem si, že jeho postavení šéfredaktora je
stát za včelaři a zájmu ve včelařství a ne jít proti nim. Není mu hanba?

_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18806


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 27. 9. 2006
Jak to dopadlo s pr. Preslickou?

Protože nemám další čísla Včelařství k dispozici, nevíte jak dopadl p. Přeslička, kterého jednatel x PS a Protocol Servisů a holdingů a nevím jakých společností o dvouch jménech s až miliónovými vklady?

Jedná se o 3/2006/66;67

1)Nechápu, proč nad jménem Jitky Slukové jsou nepravdivé údaje o neexistenci společnosti Protocol Service s.r.o.,(je 27.9.2006 a podle ARESU daná společnost funguje)

2)Zda-li pan Nezmar - jednatel společností udělal konečně něco pro Včelařství, nebo jen vede a chválí své společnosti

3) Jestli čte tyto řádky p. Přeslička a utrpěl nějakou újmu, protože měl "otázky" vůči vedení ČSV a (PS)společnosti, tak mu přeji aby vydržel a dal třeba i zde vědět (nebo ve VN) jak to vidí dnes. (po půl roce)

Musím říct, že mi je přítele Přesličky líto, když čtu jeho "otázky". Protože se nelze nijak bránit proti slovům, které píše "šéfredaktor" (příspěvek vpravo dole) MGR. PROKEŠE. Myslel jsem si, že jeho postavení šéfredaktora je stát za včelaři a zájmu ve včelařství a ne jít proti nim. Není mu hanba?

_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18805


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KOZLÍK (194.212.232.6) --- 27. 9. 2006
článek

Nějak mi asi nefunguje konference.V novém Včelařství byl článek s novou ministriní zemědělství za ODS paní Vicenovou.Zatím jsem neslyšel ani zmínku o panu Prokešovi-jak za nás pěkně lobuje.Takže jsem také zůstal ušetřen výlevů, že je to nechutné, takhle se zviditelňovat "před volbami".Třeba se ještě ozvou zase s nějakou peticí?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18804


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Tomáš (81.30.251.9) --- 27. 9. 2006
Re: 3mm sito (18784) (18794) (18802)

Kovové tkaniny vrábí ŽDB závod Kamenná. Objednával jsem si tam cca 2 nebo 3 m a zaslali mi to na dobírku. Mají hodně široký sortiment co do velikosti oka, povrchové úpravy nebo druhu materiálu. Ale taky záleží co zrovna dělají nebo mají na skladě. Pro pár metru nebudou rozjíždět výrobu.:-) Myslím, že mě to tehdy vyšlo i s poštovným levněji než kdyby to koupil v prodejně v Opavě:-) Jinak odkaz je www.kovovetkaniny.cz ...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18803


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re: 3mm síto (18784) (18794)

To 3,15 včelařské pletivo myslím v dnešní době není pocínované, ale spíš
galvanicky pozinkované. Ona zinková lázeň se vyskytuje mnohem častěji než
cínovací a asi bude levnější. Málokdo to dokáže poznat, cín a zinek od sebe.
Proti rezavění natírám pletivo zabudované ve dnu společně s celým dnem
fermeží, ta má taky určité antikorozní účinky. Pletivo nesmí být už napadené
rzí, musí být kovově čisté, pak ta fermež funguje. Podobně na kovovém
povrchu nenapadeném rzí funguje nátěr koncentrovaným roztokem propolisu,
dokonce je dlouhodobě nejspíš lepší, protože fermež po pár letech může
zkřehnout a z drátů se odlupovat.
Tady na severní Moravě jsem ho před pár lety koupil ve včelařském domě v
Chlebovicích u Frýdku Místku, nyní myslím že bude ve většině včelařských
prodejen.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Karel" <>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, September 26, 2006 10:54 AM
Subject: Re: 3mm síto


> Ve velkém, a možná snad i v malém se dá sehnat ve Feroně. Ta má dost
> poboček. V menším jej dost prodávají výrobci úlů. Na jaře je měli i v
> prodejně v Nasavrkách.
>
> Docela leze do peněz. Já ho nahradil pletivem (bodovaným??)do čtverečků
> 8mm, která jsou v některých železářstvích k mání (to proti myším) a na to
> jsem dal to plastové z Juty, co se používá na Varoa podložky (proti
hmyzu).
> To bodované pocínované pletivo mi ještě nerezaví, to 3,15 co se dává na
> dna, v některých případech ano.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18802


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Kristl Pavel (e-mailem) --- 26. 9. 2006
RE: Medové pivo (18788)

V Nasavrkách pořádávali na jaře kurz vaření medoviny a medového piva. Takže podrobnosti v případě zájmu u nich. U medového piva jsou trochu jiné podmínky výroby než u medoviny, co si hlavně pamatuju, jsou potřeba pivovarské kvasinky a pak kvašení musí proběhnout pod tlakem - v uzavřené nádobě. Suroviny kromě medu a chmele si už nevybavuju.
Zdravím, Pavel


> Přátelé, jen tak pro zajímavost - vaříte někdo medové pivo?
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18801


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Honza Jindra (84.244.103.226) --- 26. 9. 2006
Re: Medové pivo (18799)

Prvně jsem ho ochutnal vloni od př. Langra z Nové Vsi pod Pleší. Letos ho měl na výstavě v Novém Kníně a všem moc chutnalo. Vaří ho doma na sporáku a kvasí mu v kbelíku na skříni.
Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18800


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Čáp (e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re: Medové pivo

> tak mě zajímá, jak moc je pivovarnictví rozšířeno mezi včelaři.

protože výroba piva (zejména ležáku) je oproti medovině technologicky
poměrně náročná, tak myslím, že medové pivo vaří naprosté minimum
včelařů (tedy prakticky nikdo).

Honza
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18799


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Čáp (e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793)

> Vím jenom to, co jsem našel na netu a podle toho se zdá,
> že se do piva cukr přidává.

Asi myslíš ty cukrátka, co přidávaji do lahví před dokvášenim ti, kteří
doma kvasí pivo z mladinovýho koncentrátu (čili nevařeji, to za ně
udělal dodavatel koncentrátu). To je taková obrzlička, aby se jim to
dobře dělalo, ale do poctivýho piva to v podstatě nepatří.

Když to nahradíš lžičkou medu, dostaneš pravděpodobně něco podobného
Kvasaru (naše asi nejznámější medové pivo ze Sentic).

S kategorií medové pivo je ale potíž, protože ji nelze přesně
definovat; nápoj vařený jen z medu a chmele nebude mít charakter piva
podobně, jako medovina nemá charakter vína - obojímu bude chybět tělo
(extrakt u piva ze sladiny, u vína vína z moštu).

Takže máli se výsledek pivu podobat, musí se vždy jednat o kombinaci
sladiny z obilí (nejčastěji ječmene) a roztoku medu. Jde tedy vlastně o
hledání nejvhodnějšího způsobu, jak med do piva přidávat.

Abys našel vhodný způsob, je třeba stanovit co je hlavním cílem. Pokud
by to bylo zužitkování medu, tak přidávání trošky před dokvášením není
zajímavé, protože sklenice medu by ti stačila na několik sudů piva.

Sám když na tohle téma uvažuju, tak se dostávám někam mezi anglický
braggot (něco mezi medovinou a ječným vínem - směs sladina doslazená
medem až do poměru zkvasitelných cukrů 1:1 se kvasí směsí vinných a
svrchních pivních kvasnic) a pololežák (podobný moderním průmyslovým
britským Ale), vařený tak, že sladina se uvaří hodně na dextriny, a co
nejvíc zkvasitelných cukrů se pak přidá jako roztok medu.

Honza

_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18798


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re:Jeek (18774)

mám jich tam několik a představte si, sbírá tam mrtvolky i má kočka

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Luk? MATELA <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Jeek
> Datum: 25.9.2006 12:34:45
> ----------------------------------------
> Zdravím,
>
> včera po setmění jsem náhodou přímo před úlem mladého (letošního) včelstva
> objevil ježka. Úl je posazen na pneumatice a má nízké dno, takže ježek
> pravděpodobně dosáhne až k prvnímu otevřenému očku.
>
> Vzhledem k tomu, že ježek se řadí mezi hmyzožravce, mohl by včelám při
> pravidelných návštěvách asi zaškodit. Možná ale jen sbírá před česnem
> mrtvolky. Máte někdo s ježkem na včelnici zkušenosti?
>
> Lukáš M.
>
>
>
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18797


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re:barevnĂŠ mezistĂŹny (18773)

Údajně Stražisko podle prodejny v Olomouci kde je prodávají

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Dana Rollerov? <rollerova.dana/=/seznam.cz>
> Předmět: barevné mezistìny
> Datum: 25.9.2006 11:52:07
> ----------------------------------------
> DobrĂ˝ den,
> nejsem včelař, ale prodejce dárkového zboží,svíček, pomůcek pro kreativní
> tvoření..
> Hledám výrobce barevných mezistěn na výrobu svíček.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18796


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re: med (18752) (18754) (18769)

Světlé fleky mapovitého vzhledu jsou v medu obvyklé zvláště u nepastovaného medu a nejsou vadou ale přirozeným jevem . Avšak působí jen podivně svým vzhledem

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Ivan Cerny <i_c/=/volny.cz>
> Předmět: Re: med
> Datum: 25.9.2006 08:20:03
> ----------------------------------------
> Totéž se mi stalo u vloni několika sklenic s pastovanou řepkou.
> Skladoval jsem je ale dost v teple, tak 23-25 C, tak jsem to přičítal
> tomu. Obsah vody změřený v Dole byl 18 %.
> Letos mám vody 17 % a zdá se, že několik sklenic pastovaného medu mi
> začalo dělat světlé fleky asi do dvou týdnů po naplnění. Nevím, co se
> s tím děje a jak tomu předejít.
> Ivan
>
> K> zkrystalizoval, vypadalo to, že je to v pohodě a najednou začaly krystaly
> K> měnit strukturu. Vytvářely se větší shluky světlejších krystalů (3-5mm) a
> K> mezi nimi tmavší tekutý med. Ten posléze začal kvasit.
>
> K> Zajímavé bylo, že u pastovaného medu jsem nic podobného nepozoroval.
>
>
>
>
>
>
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18795


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (194.138.39.56) --- 26. 9. 2006
Re: 3mm síto (18784)

Ve velkém, a možná snad i v malém se dá sehnat ve Feroně. Ta má dost poboček. V menším jej dost prodávají výrobci úlů. Na jaře je měli i v prodejně v Nasavrkách.

Docela leze do peněz. Já ho nahradil pletivem (bodovaným??)do čtverečků 8mm, která jsou v některých železářstvích k mání (to proti myším) a na to jsem dal to plastové z Juty, co se používá na Varoa podložky (proti hmyzu).
To bodované pocínované pletivo mi ještě nerezaví, to 3,15 co se dává na dna, v některých případech ano.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18794


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Michal Pol (213.155.225.66) --- 26. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790)

>>jak to Michale myslíš? Do poctivýho piva se přeci cukr (sacharóza zcukrovaru) nedává?

Vím jenom to, co jsem našel na netu a podle toho se zdá, že se do piva cukr přidává. O jaký cukr jde, je věc další. Narazil jsem i na dobré zkušenosti s náhradou cukr>med, tak mě zajímá, jak moc je pivovarnictví rozšířeno mezi včelaři.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18793


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re: med (18725) (18726) (18727) (18736) (18740) (18762)

EU norma je 20% vody a česká 18 % a vřesový 23% Ale i při 24 % med nejde ještě roskvasi Výkupsi však požadují nejvýše 19%

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Pavel Votrubec <votrubec/=/spsul.cz>
> Předmět: Re: med
> Datum: 24.9.2006 21:11:27
> ----------------------------------------
> Pokud med začal kvasit tak měl v sobě moc "vody". Schválená norma je 19%
> vody.
>
> Znamená to, že včelař vytáčel "nezralý med", který včely ještě pořádně
> nepřefitrovaly (nevysušily).
>
> Už se s tím nedá nic jiného dělat, než reklamovat u dodavatele.
>
> Je to škoda, že váš včelař vytáčel nevyzrálý med a tím si znehodnotil kus
> své jinak poctivé práce.
>
> Doporučuje se vytáčet med ze 3/4 zavíčkovaný, ale někdy to nejde a tak aspoň
> provést zkoušku "zralosti" trhnutím obrácené souše a když kape med, tak to
> nechat včelám. Asi měl své "důvody" proč to neudělal.
>
> Pavel
>
> ----- Original Message -----
> From: "liska" <bliska/=/tiscali.cz>
> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Sunday, September 24, 2006 8:17 PM
> Subject: med
>
>
> > Prosím o vysvětlení jak se mohlo stát, že letos kupovaný med od včelaře
> > (lety ověřený dodavatel velmi kvalitního medu) mi začal v originální
> > sklenici kvasit. ještě jsem se s tím nesetkal a nevím kde se stala chyba,
> > případně jak dalšímu kvašení zabránit, nebo zda je nutné celou sklenici
> > "vyhodid". děkuji za odpověď.
> >
>
>
> --------------------------------------------------------------------------------
>
>
> _______________________________________________
> Konference Vcely
> Vcely/=/v.or.cz
> http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
>
>
>
>
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18792


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re:med (18758) (18760)

Mohl být s velkým obsahem vody, ale obvyklá příčina bývá u samotného spotřebitele. hodně často jsem viděl, že spotřebitel má med umístěn na kuchyňské lince v blískosti sporáku.Tam je nejtepleji a med se dobře roztírá a to je právě úskalí . Med je totiž hydroskopicnýa dokáže ze svého okolí přijmout velké množství vody a povrch pak začne kvasit Právě u sporáku bývá nejvyšší vzdušná vlhkost . Med nemusíte vyhazovat, stačí odebrat zkvašenou vrstvu to kvašení probíhá jen v horní částí sklenice . Osobně si myslím že ani zkvašený med vám nemůže uškodit , vždyť burčák je taky vinná šťáva v bouřlivém kvašení a přesto si pochvalujeme jeho zdravotní účinky

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: liska <bliska/=/tiscali.cz>
> Předmět: med
> Datum: 24.9.2006 20:18:05
> ----------------------------------------
> Prosím o vysvětlení jak se mohlo stát, že letos kupovaný med od včelaře
> (lety ověřený dodavatel velmi kvalitního medu) mi začal v originální
> sklenici kvasit. ještě jsem se s tím nesetkal a nevím kde se stala chyba,
> případně jak dalšímu kvašení zabránit, nebo zda je nutné celou sklenici
> "vyhodid". děkuji za odpověď.
>
>
>
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18791


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Čáp (e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788)

> poctivé pivo, ve kterém je místo cukru med.

Jak to Michale myslíš? Do poctivýho piva se přeci cukr (sacharóza z
cukrovaru) nedává?

Honza Čáp
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18790


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KOZLÍK (194.212.232.6) --- 26. 9. 2006
Re: co je to za kytku (18735)

Jestli jsou ty listy podobné lipovým, ale více protažené do špičky než do srdce, tak bych to taky typoval na křídlatku.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18789


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Michal Pol (e-mailem) --- 26. 9. 2006
Medové pivo

Přátelé, jen tak pro zajímavost - vaříte někdo medové pivo? Nemyslím
medovinu s chmelem, ale poctivé pivo, ve kterém je místo cukru med.

http://www.homebrewing.cz

mp

_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18788


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

A.Turcani (62.168.124.222) --- 26. 9. 2006
Re: 3mm síto (18784)

Sitá rôzneho druhu sa na Slovensko dovážajú z Česka, tak si myslím, že jeho zakúpenie pre Vás by nemal byť problém. Ponúkané sitá sú s okami 3,15mm nie 3mm (používam ich pri odbere obnôžkovaného peľu,sú nad nádobami s odpadnutým peľom, aby sa včely k nemu nedostali), čierne (obyčajné) sito 1m2 stojí asi 235 Sk a pozinkované 270 Sk. Nakupujem ich v tzv. železiarstvach, bežné predajne kde možno kúpiť od všetko do domácnosti, odklincov až po vakurovacie kotly. Anton

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18787


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

vsusicky (82.117.130.2) --- 26. 9. 2006
Re: 3mm síto (18785)

Břinek je truhlářství v Jesenici v okrese Rakovník a je možné, že toto pletivo nabízí. Má webové stránky na http://brinek.cz/. Jinak nabízel pletivo i Sedláček v Bučovicích(http://www.vcelarstvisedlacek.cz). Obvykle se dá zaskoupit v prodejnách s hutním materiálem typu Ferona a je poměrně drahé.
S pozdravem

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18786


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel.T (193.108.106.20) --- 26. 9. 2006
3mm síto

tedy, chtěl jsem říci vč. potřeby Břinek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18785


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel.T (193.108.106.20) --- 26. 9. 2006
3mm síto

neznáte někdo aktuálně kde se dá sehnat 3mm drátěné síto?
kdysi někdo zmiňoval železářství Břinek
nikdy jsem na něj ale nenarazil
teď bych ho potřeboval
děkuji

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18784


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pepík (212.158.145.2) --- 25. 9. 2006
Re: Fwd:Kvalitne matky (18771) (18775)

Pěkné odpoledne. Myslíte si ,že jen Rakouské matky jsou ty nejkvalitnější? Pozor na zklamání.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18783


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

p.k. (195.39.10.34) --- 25. 9. 2006
Re: Mor (18725) (18726) (18727) (18736) (18740) (18762)

budu, ale nebudu stavět mladší do takové situace ,kterou teď poznávám...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18782


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

p.k. (195.39.10.34) --- 25. 9. 2006
Re: med (18758) (18760) (18765)

to starodávné trhnutí souší je platné,řídím se tak bez refr.,pastuju a ještě nebyl problém.....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18781


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

p.k. (195.39.10.34) --- 25. 9. 2006
Re: med (18758) (18760) (18765) (18767) (18768)

a počítáte s přínosem přes den,dál med natahuje vzdušnou vlhkost,světlo při skladování,hygiena medometu,nádob,sklenic apod, dál nepodloženě-vytočený zavíčkovaný m. a zrající sladina má tendenci se rozdělit podle hustoty a pak vrchní vrstva v čeřící nádobě má větší vlhkost,......

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18780


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 25. 9. 2006
Re: barevnĂŠ mezistĂŹny (18773) (18778)

Od: p.k. :

> včelařský velkoobchod v olomouci je prodává,ale kdo je vyrábí také ví....
.......

To už tu jednou bylo a tuším, že jde o nějakou zpracovnu na Slovensku. .... Už se těším, až tu bude to vyhledávání v příspěvcích. :-) Dost to tu chybí.

_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18779


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

p.k. (195.39.10.34) --- 25. 9. 2006
Re: barevné mezistěny (18773)

včelařský velkoobchod v olomouci je prodává,ale kdo je vyrábí také ví....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18778


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

p.k. (195.39.10.34) --- 25. 9. 2006
Re: Ježek (18774)

uklízí skoro nebo už mrtveé včely,živé aktivní se před ním v noci schovají,bacha ať si neudělá pelech pod úlem,dělá rachot...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18777


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 25. 9. 2006
Re:Fwd:Kvalitne matky (18771)


vmaros

> Prosim o adresy v Rakusku :
>
> Chovatela matiek Lunz ( Lunz am See )
>
> Chovatela matiek Walner
>
> Chovatela matiek Trojsek
>
> Prajem Vam dobre vcelarenie. Marian

Také by mohlo pomoci fórum na:

http://imkerforum.de

_gp_http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18776


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 25. 9. 2006
Re:Fwd:Kvalitne matky (18771)


vmaros:
> Prosim o adresy v Rakusku :
>
> Chovatela matiek Lunz ( Lunz am See )
>
> Chovatela matiek Walner
>
> Chovatela matiek Trojsek
>
> Prajem Vam dobre vcelarenie. Marian
........

Předpokládám, že bych v takovém případě asi zkoušel kontaktovat institut té dané země, který by měl mít přehled nad "domácími chovy" .

Pro Rakousko jsem objevil ve Vídni tento kontakt :

http://www13.ages.at/servlet/sls/Tornado/web/ages/directory-internet/A633F2C8B25C07D0C12571E80027DF8E?LD=TBPopUp-e

... snad pomůže.


_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18775


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Lukáš MATELA (82.202.11.39) --- 25. 9. 2006
Ježek

Zdravím,

včera po setmění jsem náhodou přímo před úlem mladého (letošního) včelstva objevil ježka. Úl je posazen na pneumatice a má nízké dno, takže ježek pravděpodobně dosáhne až k prvnímu otevřenému očku.

Vzhledem k tomu, že ježek se řadí mezi hmyzožravce, mohl by včelám při pravidelných návštěvách asi zaškodit. Možná ale jen sbírá před česnem mrtvolky. Máte někdo s ježkem na včelnici zkušenosti?

Lukáš M.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18774


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Dana Rollerová (85.160.188.196) --- 25. 9. 2006
barevné mezistěny

Dobrý den,
nejsem včelař, ale prodejce dárkového zboží,svíček, pomůcek pro kreativní tvoření..
Hledám výrobce barevných mezistěn na výrobu svíček.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18773


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Baudis Jan (e-mailem) --- 25. 9. 2006
Re[2]: spamy (18758) (18760) (18765) (18767) (18768)


> Je tam ale stále toto upozornění:
> ,,Z důvodu probíhající obnovy webového serveru, na kterém je umístěno WWW
> rozhraní konference, zatím nejsou příspěvky přidané přes web odesílány do
> emailové části konference; na opravě pracujeme. Přeposílání opačným směrem
> (z mailu na web) by mělo fungovat. Za dočasné komplikace (stejně jako
> několik dní ąpatné kódování u příspěvků vloľených do konference) se
> omlouváme."
> Tonda

Aha, to je zapomenutý relikt (a ještě ke všemu se špatně napsaným
kódováním češtiny), který už samozřejmě neplatí.

Už jsem to odstranil.

Díky za upozornění.

Testoval jsem znovu komunikaci a diakritiku, a zdá se, že vše opravdu
chodí tak, jak má.

Takže krásný den a pohodovou diskusi!

J. P. Baudiš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18772


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 25. 9. 2006
Fwd:Kvalitne matky




--- Pôvodná správa ---
Odosielatež: vmaros/=/orangemail.sk
Dátum a čas: 19.09.2006 10:38
Adresát: vcely/=/v.or.cz
Predmet: zz


Prosim o adresy v Rakusku :

Chovatela matiek Lunz ( Lunz am See )

Chovatela matiek Walner

Chovatela matiek Trojsek

Prajem Vam dobre vcelarenie. Marian


_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18771


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Baudis Jan (e-mailem) --- 25. 9. 2006
Re[2]: Největší biologický experiment všech dob 2 (18763)


> Tento nihilizmus na tyto stránky vúbec, ale vúbec nepatří. Pan
> administrátor to jistě vyřadí.

To je pravda. Tak jsem to vyřadil.

Kdyby to alespoň nebylo tak hrozně dlouhéééé.

Přítele Petrova prosím, aby si třeba na "volny.cz" zřídil vlastní
webové stránky a podobné materiály (netýkající se přímo včelařství)
tam umístil. A pokud si bude myslet, že včelaři nutně potřebují znát
nějaký text, který tam publikuje, tak sem třeba může dát na něj
link... (odkaz).



J. P. Baudiš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18770


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Bureš J. (e-mailem) --- 25. 9. 2006
Re: Přednáka M.Boleslav (18752) (18754)

Přítel Bill Růžička měl přednášku i v Praze po skončení EURBEE l5.9.2006. Určitě i v Mladé Boleslavi říkal, že jejich roztoč je neskonale odolnější než náš (nazývá ho trefně SUPERMAID). Pohledíme-li na stránky "mitegone", zjistíme, že metodika se příliš neliší od naší,letní spad menší než 8-10 roztočů za 24 hod. se považuje za úspěšný.
Roztočík včelí se u nás v současné době pravděpodobně nevyskytuje.
Zdravím
Jar. Bureš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18769


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Dan (82.99.163.242) --- 25. 9. 2006
Re: med (18758) (18760) (18765) (18767)

Loni jsem měl úplně stejný problém, několik sklenic podobně kvasilo. Byl pastovaný. Refraktometrem jsem naměřil 18%, skladováno v komoře (možná je trochu vlhčí), ale některé byly jinde a dopadly stejně.
Letos, když jsem vytáčel řepku, na 100% zavíčkované plásty měly 18 - 18,5%. Paradoxně v některých nezavíčkovaných buňkách v jiných plástech bylo jen 17%. S vytáčením déle čekat nešlo, některé plásty začínaly krystalizovat. Po celou dobu květu řepky bylo chladno a časté přeháňky - asi hlavní důvod vysoké vlhkosti.
Ty světlé fleky se mi ve sklenicích dělají taky :-(, ale zatím to nic jiného nedělá, snad se to udrží.
Dan

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18768


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ivan Cerny (194.138.39.56) --- 25. 9. 2006
Re: med (18758) (18760) (18765)

Totéž se mi stalo u vloni několika sklenic s pastovanou řepkou.
Skladoval jsem je ale dost v teple, tak 23-25 C, tak jsem to přičítal
tomu. Obsah vody změřený v Dole byl 18 %.
Letos mám vody 17 % a zdá se, že několik sklenic pastovaného medu mi
začalo dělat světlé fleky asi do dvou týdnů po naplnění. Nevím, co se
s tím děje a jak tomu předejít.
Ivan

K> zkrystalizoval, vypadalo to, že je to v pohodě a najednou začaly krystaly
K> měnit strukturu. Vytvářely se větší shluky světlejších krystalů (3-5mm) a
K> mezi nimi tmavší tekutý med. Ten posléze začal kvasit.

K> Zajímavé bylo, že u pastovaného medu jsem nic podobného nepozoroval.



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18767


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

A.Podhájecký (e-mailem) --- 25. 9. 2006
Re: spamy (18725) (18728) (18747) (18749) (18750) (18753) (18759)

Je tam ale stále toto upozornění:
,,Z důvodu probíhající obnovy webového serveru, na kterém je umístěno WWW rozhraní konference, zatím nejsou příspěvky přidané přes web odesílány do emailové části konference; na opravě pracujeme. Přeposílání opačným směrem (z mailu na web) by mělo fungovat. Za dočasné komplikace (stejně jako několik dní ąpatné kódování u příspěvků vloľených do konference) se omlouváme."
Tonda

>Po nějakou dobu fungovalo propojení mezi webovým a mailovým rozhraním konference pouze jednostranně (čili z mailového do webového, ale ne naopak). To bylo napraveno v průběhu minulého týdne. Tedy nyní obě rozhraní konference jsou opět plně propojena.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18766


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (e-mailem) --- 25. 9. 2006
Re: med (18758) (18760)

Znamená to, že včelař vytáčel "nezralý med", který včely ještě pořádně
nepřefitrovaly (nevysušily).

Už se s tím nedá nic jiného dělat, než reklamovat u dodavatele.
Je to škoda, že váš včelař vytáčel nevyzrálý med a tím si znehodnotil kus
své jinak poctivé práce.
Doporučuje se vytáčet med ze 3/4 zavíčkovaný, ale někdy to nejde a tak aspoň
provést zkoušku "zralosti" trhnutím obrácené souše a když kape med, tak to
nechat včelám. Asi měl své "důvody" proč to neudělal.
Pavel
..........
Taky jsem si to dřív myslel. To jsem ale neměl zkušenost s řepkou v blízkosti.
Před dvěma lety mě to potkalo u několika sklenic, loni u něklolika beden. Nedomnívám se, že jsem vytáčel nezralý med, zásadně nevytáčím nezavíčkované plásty (tedy z větší části) a přesto to začalo nenápadně. Med zkrystalizoval, vypadalo to, že je to v pohodě a najednou začaly krystaly měnit strukturu. Vytvářely se větší shluky světlejších krystalů (3-5mm) a mezi nimi tmavší tekutý med. Ten posléze začal kvasit.
Úplně jednoznačné vysvětlení jsem nezískal, ale pravděpodobně pravdivá jsou tdvě tvrzení:
1/ kvašení není závislé jen na obsahu vody, ale i na startovacím obsahu kvasinek v medu
2/ skladovací teplota - její změny - vytváření krystalů a vtlačování vody z krystalů do mezikrystalických prostor, vznik lokálního kvašení.

Med jsem zkusmo dal včelám, a po odsátí tekuté fáze zůstal tuhý med normální - bez vady. To znamená, že kvašení probíhalo jen v tekuté fázi.
V druhém případě se jednalo o nová plastová a těsnící víčka. Med začal v obou případech kvasit až v zimě. V druhém případě byl med skladován v podkrovní místnosti, kde manželka zapnula radiátor a topení mámen na uhlí, takže tam teplota pěkně kolísala. Pokud mě opět potká řepka, první co udělám, že koupím refraktometr.
Zajímavé bylo, že u pastovaného medu jsem nic podobného nepozoroval.
-----
A zároveň mám dotaz. Je možné skladovat med i za mrazu?
To zanmená zkoušel to někdo, nebo je někde nějaké odborné vyjádření.
S tunou medu už bych nerad experimentova.:-)
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18765


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Čáp (85.248.20.76) --- 25. 9. 2006
Re: med (kvasící) (18758)

To co napsal přítel Votrubec není zcela přesné, protože rozkvašení medu
závisí kromě obsahu vody na mnoha dalších podmínkách (třeba teplotě a
například i koncentraci spor kvasinek - je li větší, může kvasit i med
se 17% vody, jak bylo citováno z jedné vědecké studie i ve Všelařství).
Nehledě na to, že samo vatáčení, které med provzdušní a zbaví plošného
kontaktu s propolisem na víčkách a vnitřních stěnách buněk, vytváří
podmínky pro rozkvašení.

Také není tak úplně pravda, že včelař je buď 'prase' a vytáčí nezralý
med hlava nehlava, nebo 'poctivý' od kterého med vykvasit nikdy nemůže.
V praxi i poctivý včelař vytočí z provozních důvodů malé procento
nezralého medu (např. z nezavíčkovaných buněk na okraji plástů), ale v
celém objemu, zejména pokud používá větší nádoby na čiření, se to
promísí a průměrnou výslednou kvalitu to k horšímu téměř neovlivní,
zatímco pokud by se takový málo zralý med 'sešel' v jedné sklenici, byl
by z ní spolehlivě 'granát'.

Kvasící med není nutné vyhazovat, pro lidskou potřebu není zdravotně
závadný (medovinu také považujeme za pitelnou a je to vykvašený roztok
medu). Hlavní rozdíl spočívá v odlišné chuti, což při použití třeba do
perníčků nemusí být vůbec na závadu.

Včelaři o kvašení řekněte a popište mu pokud možno přesně v jakých
podmínkách byl skladován od převzetí až do zjištění závady - je to pro
něj velmi užitečná informace a pokud byl med skladován řádně, určitě vám
vadnou sklenici rád nahradí.
Hlavně ho prosím nekamenujte - nenechte se mýlit siláckými řečmi
některých včelařů o tom, že "jim med nikdy nevykvasil" a "co že s ním
asi musel ten váš dělat za příšernosti" - prostě měli štěstí a nebo vám
neříkají pravdu.
Vykvasit občas nějaká jednotlivá sklenice totiž může každému včelaři i
při nejlepší snaze (pokud med při rozpouštění schválně nepřehřeje). Jiná
věc je, pokud by kvasící med byl u konkrétního včelaře pravidlem, ale to
jak píšete není Váš případ.

Zastavit kvašení medu nějakým k medu šetrným způsobem nelze, protože
samo med ředí a zlepšuje tak podmínky pro vlastní rozvoj, pomohlo by asi
něco jako pasterizace - prohřátí medu na teplotu spolehlivě usmrcující
většinu živých mikroorganizmů.

Zdraví

J. Čáp, Tábor
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18764


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Petr Lokvenc (85.248.20.76) --- 25. 9. 2006
Re: med

Ne vždy musí být "vinen" dodavatel. Protože med je hydroskopický - přijímá
vlhkost z ovzduší, stačí aby byl skladován ve vlhku; protože ho nelze
zavářet, víčka nejsou přisátá vzduchotěsně. A to může být třeba až u
zákazníka.
S pozdravem Petr

----- Original Message -----
From: "Pavel Votrubec" <votrubec/=/spsul.cz>
To: <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, September 24, 2006 9:11 PM
Subject: Re: med


> Pokud med začal kvasit tak měl v sobě moc "vody". Schválená norma je 19%
> vody.
>
> Znamená to, že včelař vytáčel "nezralý med", který včely ještě pořádně
> nepřefitrovaly (nevysušily)...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18763


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PepanSK (e-mailem) --- 24. 9. 2006
Re: Mor (18725) (18726) (18727) (18736) (18740)

I Ty jednou budeš DĚDEK (pokud se vůbec dožiješ)!
Dědek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18762


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PepanSK (213.226.226.138) --- 24. 9. 2006
Re: Největąí biologický experiment vąech dob 2

Tento nihilizmus na tyto stránky vúbec, ale vúbec nepatří. Pan administrátor to jistě vyřadí.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18761


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Votrubec (82.100.5.252) --- 24. 9. 2006
Re: med (18758)

Pokud med začal kvasit tak měl v sobě moc "vody". Schválená norma je 19%
vody.

Znamená to, že včelař vytáčel "nezralý med", který včely ještě pořádně
nepřefitrovaly (nevysušily).

Už se s tím nedá nic jiného dělat, než reklamovat u dodavatele.

Je to škoda, že váš včelař vytáčel nevyzrálý med a tím si znehodnotil kus
své jinak poctivé práce.

Doporučuje se vytáčet med ze 3/4 zavíčkovaný, ale někdy to nejde a tak aspoň
provést zkoušku "zralosti" trhnutím obrácené souše a když kape med, tak to
nechat včelám. Asi měl své "důvody" proč to neudělal.

Pavel

----- Original Message -----
From: "liska" <bliska/=/tiscali.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, September 24, 2006 8:17 PM
Subject: med


> Prosím o vysvětlení jak se mohlo stát, že letos kupovaný med od včelaře
> (lety ověřený dodavatel velmi kvalitního medu) mi začal v originální
> sklenici kvasit. ještě jsem se s tím nesetkal a nevím kde se stala chyba,
> případně jak dalšímu kvašení zabránit, nebo zda je nutné celou sklenici
> "vyhodid". děkuji za odpověď.
>


--------------------------------------------------------------------------------


_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18760


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Administrator (193.165.75.141) --- 24. 9. 2006
Re: spamy (18725) (18728) (18747) (18749) (18750) (18753)

Po nějakou dobu fungovalo propojení mezi webovým a mailovým rozhraním konference pouze jednostranně (čili z mailového do webového, ale ne naopak). To bylo napraveno v průběhu minulého týdne. Tedy nyní obě rozhraní konference jsou opět plně propojena.

Tento dočasný výpadek jednoho směru komunikace mezi oběma rozhraními jsem oznamoval (ale nevím, jestli dosti srozumitelně a zřetelně).

V této době tedy příspěvky podávané do webového rozhraní nebyly distribuovány mailem, takže účastníci přes mailové rozhraní dostávali jen ty příspěvky, které byly mailem podávány. Proto jich dostávali v této době citelně méně.

Nyní je komunikace opět v pořádku. Důkazem toho by měl být tento příspěvek, který podávám na webovém rozhraní a jisté jej dostanou i "mailoví účastníci" konference. Kdykoliv si jakýkoliv účastník konference "via mail" může zkontrolovat, zda dostává všechny příspěvky, jednoduše tím, že nahlédne na webové rozhraní a porovná počet příspěvků zde přítomných s počtem, který obdržel mailem.

Není snad potřeba dodávat, že mailem dostanete příspěvky jen tehdy, je-li Vaše e-mailová adresa funkční. Píši to zde proto, že každou chvíli mi hlásí robot rozesílající příspěvky, že nějaké přihlášené adresy nejsou dosažitelné po celý týden, a tak je deaktivuje. Svoje e-mailové rozhraní nyní každý může ovládat na adrese a pod heslem, které od konferenčního robota nedávno obdržel (tam je možné svou adresu deaktivovat případně ji znovu aktivovat apod.)

Dodávám, že mailem mohou podávat příspěvky jen ti, kteří jsou přihlášni, a pak musejí zaslat svůj příspěvek přesně z té adresy, kterou přihlásili, jinak nebude konferenčním robotem přijat.

Nyní je tedy už včelařská konference plně funkční ve všech ohledech jako před havárií v první dekádě září. V některých ohledech je oproti minulému stavu o něco vylepšena. Ještě plánujeme zprovoznit kvalitnější prohledávání archivu konference (snad v průběhu příštího měsíce).

Co se spamů týče. S tím tato konference nebude asi mít nic společného. Jen pro zajímavost - i mně začalo v uplynulých dnech chodit více spamů. Používám mnoho e-mailových adres v několika doménách a na několik jsou dlouhodobě směrovány spamy. Díval jsem se současné na zvýšení četnosti spamů v souvislosti s cílovou adresou, a mohu konstatovat, že množství spamů vzrostlo v těchto dnech i na ty adresy, které jsem v konferenci nikdy nepoužil. Z toho bych vyvodil, že zvýšení aktivity v oblasti spamu s touto konferencí nikterak nesouvistí. Vítám však samozřejme jakákoliv upozornění, která by ukazovala na nějakou díru v bezpečnosti této konference v ohledu rozesílání spamu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18759


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

liska (e-mailem) --- 24. 9. 2006
med

Prosím o vysvětlení jak se mohlo stát, že letos kupovaný med od včelaře (lety ověřený dodavatel velmi kvalitního medu) mi začal v originální sklenici kvasit. ještě jsem se s tím nesetkal a nevím kde se stala chyba, případně jak dalšímu kvašení zabránit, nebo zda je nutné celou sklenici "vyhodid". děkuji za odpověď.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18758


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

dedula 164410 (e-mailem) --- 24. 9. 2006
Re: Mor aneb proč jsem se rozčílil (18725) (18726) (18727) (18736)

Protože jsem už sám dědou (a vnoučka mám moc rád). A taky proto, že nesnáším rychlé odsudky a instantní řešení. Chov včel je velmi specifické odvětví chovu zvířat. Včely nezavřete jako slepice, neuvážete k žlabu, neochočíte. Nemůžete je dát očkovat proti vzteklině a parvoviróze jako psa. Do jisté - velmi značné - míry si dělají, co chtějí. Včelař může pouze vhodnými zásahy chov do jisté míry usměrňovat, nikoliv však řídit v plném slova smyslu. A tato východiska se MUSÍ brát v potaz i při diskuzi o této chorobě. Ano, můžeme nařídit různé zpúsoby řešení nákazové situace, ale NIKDY, opakuji NIKDY nebudeme schopni podchytit VŠECHNA všelstva, která v přírodě žijí. A těm nic nenařídíme, ona žádnou vyhlášku respektovat nebudou, nikdo je nespálí a nezakáže jim létat. A přesto přežívají. Když najdete v lese rozštípnutý smrk a ve výšce 10 m vidíte poletovat včely, co uděláte? Objednáte si plošinu (na vlastní náklady) a když tam nedojede, tak si koupíte žebřík a dostatečně pojištěni na život vylezete nahoru a nalejete tam benzín? Co když to nějakou náhodou vzplane, jste připraveni za to jít do vězení?


Anebo jiný příklad - citace příspěvku:
Od: A.Turcani:
> ...
> Čo je zaujímavé, (otec nekočoval), dovtedy ani potom sa v dedine MVP
> klinicky nepotvrdil! Odkiaľ sa vzal? Od najbližšieho stanovišťa bol
> vzdialený 1 km.
> Na www.vcely.sk som vyslovil domnienku, či spóry MVP sa nemôžu do včelstva
> dostať aj inou cestou (úle si vyrábal sám), ako npr. voľne žijúcimi
> včelstvami, kočovníci (dlhé roky tam kočov. voz nestál), ale reálna cesta
> akou sa spóry do včelstiev môžu dostať, sú medzisteny. ...
.....

Ani já jsem nekočoval, včelstva nepřivážel (nakupoval jsem jen matky) ani neprodával oddělky. Nekupoval jsem žádný cizí med na zkrmování včelám. Atd., atp. A přesto u našich včelstev ve vesnici mor byl diagnostikován, zatím jen prohlížitelem, stále to není potvrzeno rozborem.

Tedy podle mě dost námětů k přemýšlení. A příliš jednoduché řešení, hodit to na "děduly". Všechno bude zřejmě asi trochu složitější.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18757


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78146 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 18757 do č. 18817)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu